Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: οι εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 1923 (μέρος 1ο)



Κάτι που μου αρέσει πολύ, κυριολεκτικά το λατρεύω, είναι η Ιστορία και ιδίως η Ιστορία πίσω από την επίσημη Ιστορία και τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και τους μύθους (αν υπάρχει μια τέτοια Ιστορία, έξω από αυτά δηλαδή).
Σαν σήμερα λοιπόν, στις 16 Δεκεμβρίου 1923, έγιναν στη χώρα μας εκλογές για την ανάδειξη Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης η οποία θα αποφάσιζε για το πολίτευμα της Ελλάδας. Η Συνέλευση συνέρχεται στις 2 Ιανουαρίου 1924 και στις 4 Ιανουαρίου ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση.
Πρόκειται για μία ταραχώδη (τουλάχιστον ταραχώδη) περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας, με άγνωστες σε πολλούς λεπτομέρειες – αντίθετα αφθονούν οι μύθοι για εκείνα τα γεγονότα – και πραγματικά αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε σήμερα με την εποχή εκείνη, όχι μόνο με τις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 1923.
Για μένα η ιστορία ξεκίνησε το 1916.
Από το 1914 είχε ξεσπάσει ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο «Μεγάλος Πόλεμος». Η Ελλάδα ήταν επισήμως ουδέτερη τα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου, πλην όμως από τον Σεπτέμβριο του 1915 ο Βενιζέλος, χωρίς να ζητήσει την έγκριση της Βουλής, είχε καλέσει τους Αγγλογάλλους στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι και την κατέλαβαν. Αργότερα κατέλαβαν, αυθαίρετα επίσης, την Κέρκυρα και εγκατέστησαν εκεί τα υπολείμματα του Σερβικού στρατού και τη Σερβική κυβέρνηση μετά τη συντριβή της Σερβίας από τις Δυνάμεις του Άξονα (Αυστροουγγαρία και Γερμανία).
Ήταν λοιπόν ξεκάθαρο ότι η ελληνική ουδετερότητα υπήρχε μόνο στα χαρτιά.
Ο Βενιζέλος λοιπόν σαφέστατα και ήθελε την είσοδο της Ελλάδας στον πόλεμο με το μέρος της Ανταντ, των Αγγλογάλλων.
Ο Κωνσταντίνος όμως; Τι ήθελε ο βασιλιάς;
Αν ρωτήσετε τον καθένα που έχει μια ιδέα από Ιστορία, θα σας πει ότι ο βασιλιάς, αν και διακήρυττε πως ήταν υπέρ της ουδετερότητας, ήταν κατά βάθος γερμανόφιλος.  Είχε σπουδάσει βέβαια στη Γερμανία, είχε επηρεαστεί από τη γερμανική κουλτούρα, είχε παντρευτεί την αδελφή του ίδιου του Κάιζερ ο οποίος του είχε απονείμει και τον βαθμό του Στρατάρχη του γερμανικού στρατού, αλλά δεν νομίζω πως ήταν γερμανόφιλος στη συγκεκριμένη ιστορία ή πρέσβευε έστω την ουδετερότητα για να εξυπηρετήσει τα γερμανικά συμφέροντα.
Ο Κωνσταντίνος είχε δεχθεί έκκληση από τον Γερμανό Κάιζερ να σταθεί στο πλευρό της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας με αντάλλαγμα το Μοναστήρι (αντίθετα η Ανταντ δεν έδινε κάποιο συγκεκριμένο αντάλλαγμα) αλλά αρνήθηκε.
Όχι μόνο γιατί ήξερε πως η Ελλάδα ήταν ευπρόσβλητη στον αγγλογαλλικό στόλο που κυριαρχούσε στη Μεσόγειο, αλλά και γιατί ήθελε πρωτίστως να διατηρήσει τα όσα είχε μόλις κερδίσει η Ελλάδα στους βαλκανικούς πολέμους, κυρίως την Καβάλα, και έβλεπε ότι ο λαός είχε κουραστεί από τους συνεχείς πολέμους.
Δεν διανοούνταν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας και για έναν ακόμη λόγο: από τη στιγμή που η Τουρκία ήταν ήδη στον πόλεμο ως σύμμαχός τους, η Ελλάδα δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο αφού αν υποτεθεί πως το τέλος του πολέμου τις έβρισκε μαζί στο στρατόπεδο των νικητών, πως μπορούσε η Ελλάδα να προσδοκά οφέλη αφού αυτά θα ήταν σε βάρος, αν μη τι άλλο, της Τουρκίας;
Και άλλωστε το δήλωσε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος στις Κεντρικές Δυνάμεις: «Αν η Ελλάδα μπει στον πόλεμο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα το κάνει στο πλευρό της Αντάντ, αφού τα συμφέροντά της συνδέονται στο σύνολό τους με αυτήν. Και σε τελική ανάλυση, δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να διανοείται να πολεμήσει ΕΝΑΝΤΙΟΝ της Αντάντ».
Συμπεραίνω λοιπόν ότι ο Κωνσταντίνος ειλικρινά πίστευε στην ουδετερότητα.
(η συνέχεια και το τέλος αύριο)

1 σχόλιο:

  1. Αν δέν ήταν ο ίδιος ο Κωνσταντίνος γερμανόφιλος, ήταν το περιβάλλον του (Βασίλισσα Σοφία, Β.Δούσμανης, Ι.Μεταξάς, Γ.Στρεϊτ κ.α.)και επηρρεαζόταν αναπόφευκτα απο αυτό!!! Επίσης η ανατροπή της Κυβένησης Ε. Βενιζέλου σκοπό είχε την διατήρηση της Ουδετερότητας, που ευνοούσε τις Κεντρικές Αυτοκρατορίες στο να συνθέσουν το πάζλ των παραχωρήσεων στους συμμάχους τους Βουλγαρία & Οθωμανική Αυτοκρατορία, στον Βαλκανικό χώρο και το Αιγαίο!!! Εάν είχε συμπορευτεί με την πολιτική του Ε. Βενιζέλου, η Ελλάδα των πέντε θαλασσών & των δύο Ηπείρων, πιθανολογώ ότι θα έφτανε μέχρι τις μέρες μας!!! Επίσης ο Θρόνος θα ισχυροποιούνταν και εκτός απο σοβαρές πολιτικές αναταράξεις και πραξικοπήματα, θα διατηρούνταν μέχρι τις μέρες μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή